Hoe ons Nobeltje – een zoete en krachtige likeur –  ooit is ontstaan is een prachtverhaal. Lees en geniet. Je krijgt vanzelf zin in een glaasje!

Al vier generaties lang woont onze familie Nobel op het eiland. Het was overgrootvader Willem Barend die rond de vorige eeuwwisseling een café begon in Ballum. Het moet ook rond die tijd geweest zijn dat Nobeltje is ontstaan. Van alle sterke verhalen die het eiland rond gaan, is het verhaal over Nobeltje misschien wel het beste …

Extreem strenge winter

Stel je eens voor. Het is de winter van 1901. Of was het toch 1902? In ieder geval, het was extreem koud die winter. Bekend is dat de postschippers in januari twee keer over het wad naar de vaste wal zijn gelopen en niet zonder een nat pak. Eind van die maand werd er in Holwerd een arrensleewedstrijd gehouden, waar natuurlijk ook Amelanders aan mee deden. Wie er gewonnen heeft weet niemand. Maar op de barre tocht terug naar Ameland blijft er geen druppel sterke drank over in de arrenslee. Zo koud is het!

Verkleumde gasten

Om op te warmen duiken de deelnemers bij aankomst in Ballum bij overgrootvader Willem Barend de kroeg in. Of hij nog drank heeft? Omdat we in onze familie geen ‘nee’ verkopen, duikt opa Nobel de keuken in en blijft net zo lang weg totdat hij een drankje heeft gebrouwen voor zijn verkleumde gasten!

Wat er precies in dat Nobeltje zit, dat vertellen we natuurlijk niet. Dat is het best bewaarde geheim van Ameland. Maar een succes is het wel. Het bleef die nacht nog lang onrustig in Ballum.

Dronken politiestudente

Het recept is vervolgens iedere generatie doorgegeven. Toch was er geen officiële vergunning om het Nobeltje te bottelen. De flessen werden onder de toonbank verkocht. Totdat in 1982 een studente van de politieschool een avondje flink doorzakt met Nobeltje. Ze komt de volgende dag te laat op school en daar vertelt ze over ons café en dat bijzonder lekkere likeurtje, Nobeltje. Diezelfde avond nog doet de politie een inval in het café en neemt alle flessen in beslag. Toch vinden ze de tienliter kruik achter het café niet. De handel gaat dus gewoon door.

Legalisering

Grootvader Nobel moet wel voorkomen in Leeuwarden. Gelukkig heeft de officieer van Justitie wel begrip voor onze traditie. Grootvader betaalde keurig z’n accijns, dus in die zin hielden we ons aan de wet. Toch moest vanaf toen de productie gelegaliseerd worden. Straf kregen we niet, maar wel onder één voorwaarde: de officier wilde de eerste legale fles Nobeltje. En die heeft hij gekregen!

Smaak van Nobeltje

Vader Willem heeft sindsdien de productie geprofessionaliseerd. Tot op de dag van vandaag wordt Nobeltje, een zoete en krachtige likeur op basis van Oudhollandse rum, gebotteld in Schiedam. En kun je het naast onze slijterij in Ballum op heel veel plaatsen in ons land kopen. Geniet ervan!

Meer Nobeltje