Vanuit Holwerd vaar je in zo’n drie kwartier naar het mooie Waddeneiland Ameland. Het 27 kilometer lange en maximaal 4 kilometer brede eiland kent vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. In totaal wonen er ruim 3500 mensen op het eiland. Ameland is voornamelijk opgebouwd uit zandduinen en heeft een paar prachtige natuurlijke bossen.

Voor natuurliefhebbers

Aan strand geen gebrek. Met zo’n 25 kilometer Noordzeestrand is er ruimte genoeg voor al onze badgasten. Daarnaast kun je hier heerlijk fietsen, wandelen en volop genieten van de natuur. De verscheidenheid aan planten en vogels is ongekend. Natuurreservaat het Oerd aan de oostkant van Ameland is een prachtig groot duinengebied met strandvlaktes. Hier broeden meer dan 60 soorten vogels. Voor natuurliefhebbers is het eiland dan ook een waar paradijs: bos, duin, kwelder, polder en wad.

Stukje geschiedenis

De geschiedeins van Ameland gaat terug tot aan de roemruchte jaren van de walvisvaart, enkele honderden jaren geleden. Het is die historie die het eiland z’n karkater geeft. Er zijn dan ook nog tal van monumentale panden te vinden. Ook in Ballum – waar ons hotel staat – is dat authentieke karakter goed bewaard gebleven. Eeuwenoude huisjes bepalen hier de charme. Er zijn op Ameland ook verschillende musea die je mee terugnemen naar vervlogen tijden en je laten zien hoe het eiland ooit was.

Dorpen

In de Amelander dorpen vind je vele restaurants, hotels, vakantiehuizen, cafés, terrassen en winkeltjes. De meest bezochte dorpje is Hollum, waar ook het oudste huis (1516) van het eiland te bewonderen is. Ten noordwesten van Hollum vind je de rood wit gestreepte vuurtoren. Volgens sommigen de mooiste van alle Waddeneilanden. In Nes vind je vooral veel winkeltjes en vertier, In de zomer is hier elke week markt. Iets verderop ligt Buren, een klein dorpje waar je het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude kunt bezoeken. Ballum is het kleinste en rustigste dorpje van Ameland, waar ook het gemeentehuis staat. Vlakbij het dorp vind je het kleine vliegveld ‘Ameland Airport Ballum’, waar je een rondvlucht evenals een parachutesprong kunt maken.

Meer weten over Ameland? Ga dan naar www.vvvameland.nl